Založ si blog

Granát z VOP Nováky – kedy to skončí?

Nadväznosť na článok „VOP Nováky – prvá päťročnica“ nie je náhodný.

 

V prenesenom zmysle slova by sa dalo povedať, že ešte nezaschol atrament na predchádzajúcom článku a už má pokračovanie. A bohužiaľ na základe tragickej udalosti.

Na prvý pohľad možno súvislosť nie je až taká zrejmá, ale je reálna. 7. marca 2012 vybuchol vo vojenskom útvare v Novákoch pri úplne bežnej manipulácii s uzatvoreným originálnym obalom univerzálny ručný granát typu URG-86. Podotýkam, že naozaj s tými granátmi nikto nerobil nič nepatričné. Jediné logické vysvetlenie tohto nešťastia je, že minimálne jeden z granátov v debničke mal chybu v mechanizme zaistenia zapaľovača. A zasa logicky, táto chyba mohla nastať len v procese montáže zapaľovača. A keďže všetci zainteresovaní vedia, že výrobcom týchto granátov na Slovensku bol VOP Nováky, tak neviem ako Vám, ale mne okamžite v ušiach rezonuje otázka: „Kedy to skončí“? Koľko výrobkov, ktoré vyšli z tejto fabriky za posledné roky môže priniesť podobné prekvapenie ako tento granát? Na základe skúseností z posledných rokov sa totiž nedá spoliehať na to, že by ostatné výrobky boli vyrábané profesionálne, kvalitne a bezpečne.

Je pravdou, že granáty práve z tejto nešťastnej výrobnej série, pri ktorej došlo k výbuchu boli v minulosti u výrobcu reklamované pre nespoľahlivú funkciu. Reklamácia bola uznaná, granáty opravené, ale predmet reklamácie nemal súvislosť s týmto výbuchom. Presnejšie súvislosť je len v tom, že boli zasa zmontované vo VOP Nováky. A dá sa dôvodne predpokladať, že ak sa chyba stala pri ich oprave, rovnako sa mohla stať aj v prvovýrobe. Tým sa potenciálne nebezpečným stáva každý jeden granát typu URG-86, vyrobený vo VOP Nováky.

A preto je otázkou dnešných, čo so všetkými tými granátmi, ktoré sa nachádzajú v skladoch. Počul som zaujímavú myšlienku: „vrátiť ich výrobcovi, nech sa s tým vysporiada“. Na prvý pohľad to znie logicky, má to však, ako to už býva svoje „ale“.  Veľké množstvo granátov v skladoch je po záručnej dobe. To samozrejme neznamená, že sú po dobe technickej životnosti, ale výrobca už za ne nepreberá zodpovednosť. Teda ak by ich aj mal kontrolovať a prípadne opravovať, tak určite nie „za vlastné“, ale ako fakturovanú zákazku. To je aspoň môj názor, lebo naozaj nepoznám právny predpis, ktorý by výrobcu zaväzoval na vykonanie „záručnej“ opravy po uplynutí záručnej doby. A ak by to aj hneď malo byť realizované ako záručná oprava, teda na náklady výrobcu, naozaj by ma zaujímalo z čoho by to VOP-ka zafinancovala. Vzhľadom na jej ekonomickú situáciu, keď si už v minulosti požičiavala na výplaty to vidím dosť skepticky.  A už vôbec nehovorím o tom, aké by boli záruky, že budú skontrolované a prípadne opravené dobre.

No a aby som nezabudol. Zasa nikoho ani len nenapadlo, že v tejto krajine nemáme žiadnym právnym predpisom upravené podmienky pre výrobu munície v civilnej fabrike. A rovnako na Slovensku neexistuje nikto s civilným oprávnením na akúkoľvek manipuláciu s muníciou.

Takže sa zasa môžeme vrátiť na začiatok a utvrdiť sa v poznaní, že zákon o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii naozaj nepotrebujeme. Veď myšlienku, že problém s granátmi by mal vyriešiť výrobca, ktorým je civilná fabrika bez právneho rámca na prácu s muníciou verejne vyslovila aj pani premiérka, ktorá momentálne riadi aj rezort Ministerstva obrany. A ak jej, ako predstaviteľke zákonodarného zboru nevadí, že by sa to dialo mimo zákonný rámec, tak komu by to už malo vadiť.  

Od roku 2007 zomrelo v príčinnej súvislosti s výrobou alebo výrobkami  VOP Nováky deväť ľudí. Zrejme je to stále málo na to, aby si niektorí kompetentní uvedomili, alebo aspoň nechali vysvetliť dôležité súvislosti.

VOP Nováky – prvá päťročnica

02.03.2012

Udalosti po výbuchu vo VOP Nováky 2. časť, alebo: Záleží niekomu na tom, aby ľudia nezomierali pri výbuchoch? Voľné pokračovanie článku „VOP Nováky – mystifikácia spoločnosti“ Od tej doby prešlo viac ako jeden a pol roka a možno nezainteresovaný by aj uveril, že zákon o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorý sa začal tvoriť ako [...]

VOP Nováky – mystifikácia spoločnosti

30.06.2010

Dňa 2. marca 2007 otriasla VOP Nováky a okolitými obcami séria mohutných výbuchov, ktoré mali za následok okrem iného smrť ôsmich ľudí, jedného doživotne ťažko zdravotne postihnutého a niekoľko ťažšie, či ľahšie zranených osôb. Materiálnym následkom tohto výbuchu bola totálna likvidácia tzv. haly „A“, ktorá slúžila (mala slúžiť) na delaboráciu [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5064x
Priemerná čítanosť článkov: 1688x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy